Meeleolu parendav dieet

Kes on kuulnud lauset: “Sa oled see, mida sööd” ? See on läbinisti tõestatud fakt, sest meie meeleolu saab palju impulsse seedetraktist ning see on koht, kus asub 90% meie organismi serotoniinist. Serotoniin aitab aga reguleerida meeleolu, und ja tunnetust, mõjutab õnnetunnet ja eneseteadvust. Ka on siin oluline roll seedimisel. 

Meie sooletrakt saadab ajule signaale, mis kõige otsesemalt mõjutavad emotsioone nagu kurbus ja stress, õppimisvõimet, mälu ning otsuste vastuvõtmist. Kõik töötab ka vastupidi – ajus tekkinud emotsioonid mõjutavad sooletrakti. Oluline on ka teada, et umbes 70-80% meie immuunsüsteemist asub sooletraktis. Niiet sa oled tõepoolest see, mida sööd.

Mida süüa meeleolu parandamiseks

  1. Tarbige piiramatul hulgal puu- ja köögivilja, kala, kaunvilju, täisteratooteid ja oliivõli. 

Näiteks võib tuua Islandlased, kes söövad aastas kuni 102 kilo kala ja see on uurijate meelest põhjuseks miks on neil niivõrd vähe meeleoluhäireid. Ka jaapanlastel, kes söövad 62 kilo kala aastas, on meeleoluhäirete näitaja madal. 

2. Jätke toidust välja rafineeritud tooted, kuna need sisaldavad transrasvhappeid ja oomega-6 mis võivad soodustada põletikku.

3. Piirake suhkru tarbimist, kuna see võib tekitada oksüdatiivset stressi ja insuliiniresitentsust. 

Näksimine, koogid, küpsised, maiustused – kõik mis sisaldavad halbu süsivesikuid annavad ajule signaali, nii et mõneks ajaks on tuju parem, kuid pikemas perspektiivis ei tee see halba ainult teie vööümbermõõdule vaid vähendavad jõudu ja suurendavad väsimust. Nii mõnedki uuringud näitavad, et masendunud inimestel on nn lihtsuhkur suurim depressiooni tekitaja.

Siinkohal on hea valida liitsüsivesikud ehk siis kaerahelbed, pruun riis, kinoa, läätsed, põldoad, täisterapasta ja juurviljad. Heaks suupistevalikuks on pähklid, banaan, hummus ja loomulikult juurviljad.  

4. suurendage trüptofaani hulka.

L-trüptofaan on aminohape, mis on vajalik serotoniini tootmieks, mis mõjutab hooajalisi meeleoluhäireid. 

Seda leidub banaanis, kanas ja kalkunilihas, kalas, päevalilleseemnetes, kaeras, piimas, kuivatatud datlits, maapähkleis ja kodus valmistatud juustus. 

5. Kontrollige B12 vitamiini taset.

6. Ärge unustage teisi mikroelemente:

C-, D- vitamiin, magneesium, tsink, oomega-3 rasvhapped, koeensüüm Q10, L-karnitiin ja multivitamiinid ja mineraalainete kompleks, mis sisaldab kaltsiumi, rauda, vaske, seleeni, kroomi ja kaaliumi. 

Kui teil on piisavalt vitamiine ja toitute mitmekesiselt, kuid ikkagi kimbutab depressioon, tasub mõtelda nisu ja piimatoodete piiramisele. On leitud morfiinile sarnanevaid aineid, nn eksorfiine (mis tekivad teravilja ja piimavalkude mittetäieliku seedimise tagajärjel), mis võiva tekitada depressiivset meeleolu. Nende toodete tarbimine võib pärssida ka mikroelementide nt B-12 vitamiini imendumist ja see on oluline meie unele. 

Täieliku artikli leiate ajakirjast “Mida arstid sulle ei räägi” 2017 nr 1. 

Niiet õnnelik olemiseks ja oma kõhulihaste vormimiseks 😉 alustage toidulauast. Samal ajal lisage liikumine ja seejärel massaaž, hooldused, saunas käimine ja muu selline, mis lõõgastab ning kehale ja hingele rahu ning õnnetunnet pakub. 

Päikest ning positiivsust!

Kelli Koppelmann

Eviva OÜ